Strona DEMO Strona DEMO Strona DEMO
Oferta » Jajka od Zielononóżek

Jajka od Zielononóżek

Sprowadziliśmy do Raduszyna młode kury: rasy Zielononóżki Kuropatwianej.

Jest to stara, rdzennie polska rasa kur, których charakterystyczną cechą są zielone nóżki. Najważniejszym jednak powodem, dla którego przygarneliśmy stadko blisko 200 kur i kogutów, jest skład jajka!

 

Zielononóżki kuropatwiane są uznaną polską rasą kur wolnowybiegowych już od 1894 roku. Zwane kiedyś galicyjskimi, były w czasie zaborów symbolem patriotyzmu na terenach zaboru austriackiego. Jest to rasa wyjątkowa pod wieloma względami. Cechami wyróżniającymi ją od innych ras w najbardziej oczywisty sposób jest ich charakterystyczne kuropatwiane upierzenie oraz
zielone nóżki. Wyjątkowość tej rasy została uhonorowana wpisem na światową listę dziedzictwa genów i stanowi bogactwo narodowe.

Do lat 60 ubiegłego wieku były trzymane w gospodarstwach w całej Polsce, ale w latach 70 została prawie wymazana z mapy Polski. Jest to bowiem rasa znakomicie przystosowana do hodowli na wolnym wybiegu, natomiast nie znosi ona zamknięcia w klatce, przez co nie dała się wykorzystać w wielkoskalowej hodowli przemysłowej. Kura ta potrafi dziennie oddalić się w poszukiwaniu pożywienia nawet do 1 km od kurnika, by wrócić na noc. Kury tej rasy przeżywają obecnie renesans ze względu na właściwości jajek i mięsa.

Jajko stanowi najlepsze źródło aminokwasów, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz związków mineralnych. Białko jaja kurzego jest przyswajalne w 94% (w porównaniu z 40 – 60% białka roślin strączkowych), tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, a związki mineralne w 78%. Jajka są również źródłem witaminy B12 (zwanej krwiotwórczą), dostarcza witaminę E (odmładzającą i poprawiającą pamięć) oraz witaminę A (poprawiającą między innymi wygląd skóry, włosów i paznokci). W żółtku występuje ponadto immunoglobulina Y, która jest znanym ciałem odpornościowym. Jajka Zielononóżek cechują się warunkowanym genetycznie niskim poziomem cholesterolu w żółtku (poniżej 12 mg/g) oraz wysokim poziomem korzystnego cholesterolu HDL (3,9 mg/g). Zatem jajka to dawka zdrowia. Aby jednak jajka posiadały tak korzystne cechy, kura musi żyć i znosić jajka w środowisku przyjaznym dla niej, w którym się dobrze czuje, a jej organizm może prawidłowo funkcjonować. Oznacza to między innymi stworzenie jej warunków zbliżonych do naturalnych oraz zapewnienie możliwie zróżnicowanego pokarmu. Dopiero od tak utrzymywanej kury możemy cieszyć się naprawdę zdrowymi i smacznymi jajkami!

ZACHĘCAMY DO KUPNA JAJ NA TERENIE GOSPODARSTWA